Пляшка газованої води в день підвищує ризик кардіоваскулярних захворювань до 30%.

Дієтологи всього світу закликають обмежити вживання цукру, зокрема мова йде про так званий «доданий цукор» – той, який використовується для підсолоджування їжі, газованих напоїв, сиропів, фруктових соків . Дорослі американці споживають в середньому близько 15% калорій із цукром, доданим до їжі в процесі приготування. З них 37% споживаються із солодкою газованою водою. Такі дані отримані на основі досліджень, які проводилися протягом останніх 25 років. Результати показали, що регулярне споживання однієї пляшки 0,33л солодкої газованої води щодня збільшує ризик серцево-судинних захворювань до 30%. Крім того, виявили зв’язок між споживанням «доданого цукру» та підвищенням ризику розвитку цукрового діабету типу 2, ожиріння та гіпертензії.

Дослідження проводилися серед дорослого населення США, середній період спостереження – 14,6 років. Більшу частину «доданого цукру» люди вживали з підсолоджених напоїв (37,1%), здобної випічки (13,7%), фруктових напоїв (8,9%), молочних десертів (61%) і цукерок (5,8%). Більшість досліджуваних – 71,4%, споживали більше 10% калорій з доданим цукром, а близько 10% людей – 25% і більше калорій.

Результати дослідження вказують, що ризик серцево-судинних захворювань стає підвищеним, коли споживання «доданого цукру» перевищує 15% денного калоражу. Дослідники вивчили статистику смертності від серцево-судинних захворювань в цій вибірці і зіставили її з даними споживання «доданого цукру». У результаті вчені з’ясували, що люди, які споживають більше 21% щоденних калорій у вигляді «доданого цукру», мають щонайменше вдвічі більший ризик померти від кардіологічних захворювань в порівнянні з тими, хто споживає в такій формі менше 10%. Чотирикратного збільшення ризик досягає у людей, котрі споживають більше третини денного калоражу із «доданим цукром».

Допустима кількість «доданого цукру» в здоровій дієті є суперечливим питанням. Згідно даних ВООЗ – він не повинен перевищувати 10% всієї енергії, яку ми отримуємо з їжі, що еквівалентно 50 грамам цукру в день, або десятьом шматочкам цукру. Американська асоціація серця має ще жорсткіші рекомендації: не більше 100 калорій на день для жінок (5% калоражу), та 150 калорій для чоловіків (7,5% калоражу).