Основні принципи здорового харчування.

Раціональне харчування – запорука вашого здоров’я. Правильні продукти на вашому столі допоможуть уникнути розвитку багатьох захворювань (цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, ожиріння і т. д.), забезпечать добру фізичну форму, хороший настрій.

Отже, основні принципи здорового харчування:

  • Добре снідайте і скромно вечеряйте. «Сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогу.» Вчені встановили, що у людей, які їдять багато на сніданок та мало впродовж дня – значно нижчий рівень холестерину, інсуліну і глюкози в організмі. Таким чином, вони рідше страждають від серцево-судинних захворювань, гіпертонії та діабету.
  • Важливо не лише що ми їмо, а і як ми це робимо. Старайтесь їсти приблизно в один і той самий час. Добре розжовуйте страву, не поспішайте, це допоможе швидше відчути насичення. Не їжте дивлячись телевізор. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше як за дві години до сну.
  • Контролюйте порції їжі. Більшість людей з’їдає вдвічі більше ніж необхідно організму. Шматочок м’яса або риби розміром з долоню – цілком достатньо для Вас.
  • Замініть шкідливі вуглеводи на корисні, які містяться в неочищеному рисі, макаронах з твердих сортів пшениці, бобових. Дослідження показує, що вони зменшують ризик діабету і рівень холестерину. Вуглеводи в білому хлібі, картоплі, печиві, навпаки швидко підвищують цукор в крові і збільшують ризик ожиріння.
  • Вживайте менше тваринних жирів. Замість свинини та яловичини оберіть телятину, м’ясо курки чи кроля. Використовуйте рослинні олії – соняшникову, оливкову, кукурудзяну.
  • Риба та морепродукти повинні бути на вашому столі хоча б 2 рази в тиждень. Саме у рибі містяться корисні ненасичені жирні кислоти (омега-3 та омега-6) і багато мікроелементів.
  • Сіль – біла смерть. Логіка в цьому безумовно є, адже з надлишком натрію, який міститься в солі ми затримуємо зайву рідину в організмі, що призводить до підвищення артеріального тиску. Тому, обмежте кількість солі до 5 грам на день – це приблизно половина чайної ложки.
  • Візьміть за правило з’їдати щонайменше п’ять порцій свіжих овочів та фруктів щодня.
  • Кажуть, що сковорідка один з найгірших винаходів людства. Мова йде про те, що смажені продукти втрачають більшість корисних речовин. Тому краще запікайте м’ясо чи рибу, овочі та крупи варіть або ж готуйте на пару.


Не забувайте: “Їмо для того, щоб жити, а не живемо для того щоб їсти”.