Скільки солі забагато?

Більшість експертів погоджуються, що багато солі – це погано. Але чому? Скільки солі забагато? І як зменшити її кількість при цьому не втрачаючи смак їжі?


Яким чином сіль впливає на серце?
Сіль складається з натрію та хлору і саме з натрієм пов’язаний негативний вплив на серце. Вживання надмірної кількості натрію веде до підвищення артеріального тиску, а це збільшує ризик розвитку інфаркту та інсульту. Оскільки ми проживаємо у помірному кліматі, наш організм потребує небагато солі, приблизно 1 г на день. Але, наприклад, європейці в середньому вживають від 8 до 15 г солі щоденно. ВООЗ рекомендує не більше 5 г солі в день, це половина 1 чайної ложки.


Звідки ж сіль потрапляє в наш організм?
-2/3 з готових продуктів харчової промисловості, напівфабрикатів та консервів;
– частину ми самостійно додаємо готуючи страви або досолюємо вже готові;
– натрій та хлор, як мікроелементи знаходяться в сирих продуктах, але це невеликий відсоток;


Як вживати менше солі?
Перш за все – додавайте менше солі коли куховарите. Позбавтеся звички досолювати вже готові страви, і взагалі заберіть сільничку зі стола. Їжте менше, або взагалі відмовтеся, від чіпсів, солоних горішків, сухариків і. т.д. Коли купуєте готові соуси (майонез, кетчуп і т.д.), консерви чи якусь іншу їжу обов’язково звертайте увагу на вміст солі і вибирайте ті, де її менше. Віддавайте перевагу свіжій рибі або консервованій у томатному соусі чи олії, а не засоленій чи копченій.


Читайте етикетки!
Зрозуміло, що у будь-яку їжу з банки, упаковки, пляшки чи пачки добавлено сіль, тому обов’язково читайте етикетку. Звертати увагу необхідно на вміст солі на 100 г продукту. Згідно рекомендацій високим вважається >1,5 г солі на 100 г продукту; середнім 1,5-0,3 г на 100 г продукту; низьким <0,3 г на 100 г продукту.


Як зробити їжу смачнішою використовуючи менше солі?

М’ята, меліса, розмарин, базилік, майоран, петрушка, кріп, тим’ян, селера і це далеко не весь перелік трав, які разом зі спеціями допоможуть підсилити смак ваших страв. Горіхи та насіння також вигідно підкреслюють смакові нотки. А перець чилі , гірчиця, імбир та часник додадуть пікантності їжі. Як основу страв використовуйте томатний сік чи пасту. Сік лимона та лайма буде ідеальним доповненням до страв з риби та морепродуктів.