Вживання омега-3 поліненасичених жирних кислот з їжею знижує ризик розвитку цукрового діабету

Завершилося фінське дослідження, дані якого продемонстрували цікаві результати. Вживання з їжею риби в якій міститься велика кількість омега-3 поліненасичених жирних кислот було пов’язано зі значним зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.


У даному дослідженні взяли участь 2000 мужчин віком від 42 до 60 років, які не мали ознак цукрового діабету до початку спостереження. Пацієнти вели щоденник харчування, крім того їм визначали вміст омега-3 поліненасичених жирних кислот у крові. Для того щоб оцінити частоту розвиту цукрового діабету, оцінювали рівень глікемії через 4, 11, 20 років після початку дослідження. Середня тривалість спостереження 19,3 роки. За цей період цукровий діабет 2 типу було зареєстровано у 422 учасників (19,2%). При цьому у пацієнтів з високою концентрацією омега-3 поліненасичених жирних кислот ( > 5,33% від загальної кількості жирних кислот у крові) ризик розвитку цукрового діабету був на 33% нижчим у порівнянні з учасниками, які мали меншу концентрацію омега-3 у крові.


Найкращим джерелом омега-3 поліненасичених жирних кислот є морська риба, зокрема сьомга, скумбрія, оселедець, сардина, лосось та ін. Денна норма омега-3 для жінок – 1,1г, для чоловіків – 1,6 г. Щоб отримувати достатню кількість омега-3 необхідно хоча б тричі на тиждень з’їдати 100-150 г морської риби. Крім того ненасичені жири омега-3 містяться у рослинних оліях (лляна, оливкова, соняшникова, гірчична та ін.), волоських горіхах, шпинаті та зелених салатах.