Цільнозернові злаки подовжують життя.

5 січня 2015 року опубліковано дослідження, результати якого підтверджують: щоденне вживання цільнозернових злаків асоціювалося з 5% зниженням ризику загальної смертності і 9% зниженням кардіоваскулярної смертності, але не змінює смертність від онкологічних захворювань. Так звані “цільнозернові” продукти виготовляються з борошна змеленого з цільного зерна, тобто з усіх його елементів (оболонка, ендосперм, зародок). Саме тому це незамінне джерело вітамінів групи В, вітаміну Е, білків, різноманітних мікроелементів та харчових волокон.

Таке відкриття дає підстави включити цільнозернові продукти у лікувальні дієтичні рекомендації як для первинної так і для вторинної профілактики захворювань. Особливо враховуючи той факт, що завдяки такій дієті, можна продовжити тривалість життя.

Дослідники наголошують, що саме цільнозернові злаки мають бути основним джерелом вуглеводів. У 2010 році американськими вченими були прийняті дієтичні рекомендації, що вказували на необхідності хоча б тричі на день вживати продукти, які містять цільнозернові злаки. Не менше 28 г разово. Це еквівалентно шматочку сірого хліба, пів чашки вареного коричневого рису чи пасти з твердих сортів пшениці або чашці крупи. Проте, лише 5% американців з’їдають хоча б цей рекомендований мінімум.

В дослідженні взяли участь 74 341 жінка та 43 744 чоловіки. Учасників було проанкетовано стосовно способу харчування, опитано, як часто вони вживають продукти з цільнозернових злаків, висівок чи проростків. Середній ІМТ учасників – 24-25; середній вік жінок-50 років, чоловіків – 53 роки.

Дана таблиця ілюструє ризик смертності в залежності від кратності прийому продуктів із цільнозернових злаків. Найнижчий показник як загальної так і кардіоваскулярної смертності був при 5-ти кратному вживанні.

Кратність прийомів Загальна смертність Кардіоваскулярна смертність
 2 рази/день  0.99(0.95-1.02)  0.94(0.88-1.01)
 3рази/день  0.98(0.95-1.02)  0.94(0.87-1.01)
 4рази/день  0.97(0.93-1.01)  0.87(0.80-0.94)
 5 разів/день  0.91(0.88-0.95)  0.85(0.78-0.92)

Треба пам’ятати, що цільнозернові злаки, як і продукти з висівками, не викликають різкого підвищення рівня глюкози в крові, на відміну від легкозасвоюваних вуглеводів (цукор чи кондитерські вироби). Це пояснює зниження розвитку цукрового діабету в людей, які дотримуються вищезгаданих дієтичних рекомендацій.